Dèès skôn paor gôaget doen!

Bruidegom Willem van Frederik de Kooij meej d’n mijter van de groenteboer en Adriana de Gier van Nel de vroedvrouw van ‘t pleintje trouwt op Carnavalsmaandag 12 februari 2018 meej z’n bruid Sanne van Wijnanda d’n onderwijzeres van Henrica uit Mokum en Janus d’n serviezenboer

In het Döllekesgatse feestgedruis zijn zowel Willem (Kooijmans) als Sanne (Schelfhout-Van Helvert) bekende gezichten. Carnaval is Sanne met de paplepel ingegoten en met haar sax blaast ze al jaren samen met de Buitenbintjes het publiek omver. Willem is als bestuurslid van de Kloontjes medeverantwoordelijk voor het immense succes van het grootste feest van Oisterwijk, Intents.

Hoe kwammut bij mekaar?

Een koude avond in december ligt Wijnanda ziek op bed en vraagt dochter Sanne of ze alsjeblieft soep ‘Van de Buuren’ wil gaan halen. Daar knapt ze altijd zo van op. Willem ‘van de buuren’ doet de deur open en daar sloeg de vonk over. Vanaf die dag zochten hun blikken elkaar steeds vaker in de kroeg. Stiekem afspreken zat er voor de twee niet in, dus zat er maar een ding op: de officiële weg.

Vader van de bruid kon maar één antwoord geven toen Willem om de hand van z’n dochter vroeg; VAN MEN MEUDDUT! En van het een, komt het ander…

MAANDAG 12 FEBRUARI 2018 TROUWT DIT BOERENBRUIDSPAAR VAN DÖLLEKESGAT IN DEN ONECHT

Iedereen is meer dan welkom om mee te vieren.

MAAR zo’n onecht huwelijk kan alleen maar goed gaan als alle boze geesten zijn verjaagd. Daarom gaan we op vrijdagavond 2 februari 2018 LOSSCHIETEN. Iedereen kan aansluiten vanaf 19.00 uur bij ’t Molentje. Na het carbidschieten vertrekt de stoet zoals gebruikelijk onder begeleiding van Oisterwijks muzikaal talent door ’t dorp om hier en daar een toost uit te brengen en alvast in de carnavalssfeer te komen.

En dan de grote dag, maandag 12 februari 2018:

 • Aan alle Dollen: kom om 11.00 uur naar ‘t mannencafé Curnonsky om Willem een hart onder de riem te steken.
 • Aan alle Dollinnen: Sanne maakt zich vanaf 11.00 uur klaar ‘t vrouwencafé Bij Ons en kan jullie daar goed bij gebruiken.
 • Om 13.00 uur vertrekt de bruidegom om zijn aanstaande op te halen en is er tijd voor de mannen en vrouwen om samen alvast te proosten op het aanstaande huwelijk.
 • Om 14.11 uur gaat het gebeuren. Dan trouwen Willem en Sanne in den onecht met elkaar op ’t Lindeplein vóór ‘t Gelagh.
 • Daarna nodigen Willem en Sanne iedereen uit om een borrel te pakken op dit mooie boerenhuwelijk. Het grootse bruidsfeest start om 14.45 uur bij Willeke d’n Draaier

VLNR: Rob van de Sanden(hamermeester), Gerrit van der Straaten, Helga Nagel, Elke Cornelissen, Rebecca
Michiels-Boot, Koos Ruskus – Foto: Annita Schepens

Carnaval in Döllekesgat, een mix van tradities en eigentijdse accenten

Niet alleen het Blèrkonkoers, met de open inschrijving, had een andere opzet dan voorgaande jaren, ook de Jeugd en gevolg én de Stadsprins en zijn gevolg zijn letterlijk en figuurlijk in een nieuw jasje gestoken.

De afgelopen vier jaar stapte Eric Roosen als Stadsprins Eric d’n Urste af van de traditioneel geklede Prins Carnaval met Raad van Elf en gaf succesvol een nieuwe, eigen draai aan het ‘Prins zijn’. Het bleek echter niet makkelijk om een Stadsprins te vinden die volgens die nieuwe óf volgens de traditionele manier de scepter wil zwaaien tijdens carnaval.

Carnaval wordt door zowel jong als oud steeds meer gevierd met vriendengroepen, herkenbaar aan hun eigen kleuren en met een badge op de jas. Potentiële prinsenkandidaten gaven dan ook aan het belangrijk te vinden om ook met hun eigen club carnaval te kunnen vieren. Dit zonder teveel vast te zitten aan protocollen en een vast schema. Anderzijds was er wel behoefte aan het behouden van de ouderwetse symbolen van carnaval in Döllekesgat, zoals de steek, het jacquet en de scepter. Daarom sloegen drie groepen (De Krieltjes, De Orde van de Blauw Jas en De Witte Handjes) samen met Stichting Döllekesgat de handen ineen om een nieuwe variant van het prinsenschap te realiseren; passend in deze tijd, maar met respect voor de oude tradities.

Eén ding staat voor iedereen als een paal boven water: carnaval vier je met elkaar!

Prins Nilles I zal tijdens de belangrijkste officiële momenten in vol ornaat zichtbaar zijn met zijn gevolg, bestaande uit leden van die drie groepen, om alle Dollen en Dollinnen te vertegenwoordigen. Daarnaast zal hij ook met zijn eigen club Pretkudde de Krieltjes muziek maken, zoals hij al 25 jaar doet.

Wij wensen iedereen een fantastisch carnaval toe!

De boerenbruiloftscommissie zoekt versterking!

Al sinds 1979 kent Oisterwijk deze mooie traditie, en die willen wij graag voortzetten. Leuke ideeën hoe het nog leuker kan? Of gewoon graag meemaken hoe het voelt om 180 man op de been te brengen voor een kroegentocht door Döllekesgat?

Meld je aan! Stuur een mail naar boerenbruiloft@stichtingdollekesgat.nl

Wat houdt het in?

 • Als lid van de boerenbruiloftcommissie vergader je tussen september en carnaval ongeveer vier keer met een gezellige club om het feestje op carnavalsmaandag voor te bereiden.
 • Je mag je eigen kwaliteiten inzetten ter aanvulling van de commissie.
 • Je kunt meepraten en nieuwe ideeën inbrengen om ervoor te zorgen dat de traditie uit 1979 ook anno 2018 veel mensen op de been brengt.
 • Je leeft samen met het boerenbruidspaar en de commissie toe naar een fantastische boerenbruiloft op maandag 11 februari 2018.

Wat vragen we?

 • Enthousiasme.
 • Hand- en spandiensten in aanloop naar de bruiloft op carnavalsmaandag.