Ontstaan boerenbruiloftraditie

Hoe de Boerenbruiloft in Nederland nu eigenlijk is ontstaan, daar lopen de meningen over uiteen. De meest aannemelijke en waarschijnlijkste versie is de volgende: In de vroegere jaren, dan spreken we van de jaren rond 1800, werd de Vastenavond in Nederland, en dan met namen in Limburg en Brabant volop gevierd. Omdat de meeste boeren het in deze tijd niet zo breed hadden, werd er door de boeren bevolking naar een manier gezocht om toch reden tot vreugde, tot het hebben van plezier en tot het houden van een feest gezocht.

Deze manier werd gevonden in het houden van een huwelijk, een “Boeren Huwelijk” wel te verstaan, voorafgaand aan een lange periode van vasten, een periode waarin ze het toch al extra moeilijk en zwaar zou krijgen. Op deze manier konden ze het aangename (Het feest Vastenavond) en het noodzakelijke (het huwelijk) met elkaar verenigen. Deze Boerenbruiloft-feesten waren ook vroeger al de meest gezellige feesten. De Boerenbruiloft is dus eigenlijk geboren uit pure armoede en door de jaren heen weer opgepakt en georganiseerd in Limburg, in Brabant, en later ook in Gelderland als een vast onderdeel van de huidige Vastenavond, oftewel de Karnaval.

De georganiseerde Boerenbruiloft heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in Limburg gevonden, en dan met namen in Venlo.
In 1912 werd er in Venlo voor het eerst officieel melding gemaakt van een Boerenbruiloft die toen werd georganiseerd door de plaatselijke Karnavalsvereniging “Jocus”, een zeer oude Vereniging die werd opgericht in 1842 en thans nog bestaat als de grootste Karnavalsvereniging van Venlo. Na de tweede wereldoorlog heeft de georganiseerde Boerenbruiloft in Nederland een grote opmars gemaakt en vindt er in tal van steden jaarlijks tijdens de Karnaval een Boerenbruiloft plaats.

Boerenbruiloft in Oisterwijk

De traditie van de Boerenbruiloft werd in Oisterwijk ingevoerd door de Blèrkoppen en de Mennekes en is later overgenomen door de SOK. De vroegste boerenbruiloft van Döllekesgat die bekend is, vond plaats in 1979 met Ad van de Biggelaar en Annet Berden-van Gool. Tot en met 2008 hebben de Mennekes de traditie in stand gehouden van het zogenaamde “losschieten” van de bruid. Deze traditie vieren we nu nog. Lees hier meer over het losschieten. Iedereen kan deelnemen aan de boerenbruiloft.

Eerste boerenbruidspaar van Oisterwijk
Ad van de Biggelaar en Annet Berben – Van Gool (1979)
Hoe zag de bruiloft er uit?

Zoals gebruikelijk in die tijd in de kerk, verzamelden de mannen en vrouwen zich uiteraard in de kroegen, maar dan wel gescheiden. De bruid werd in het vrouwencafé bijgestaan door de dames, die haar vooral adviezen gaven over de huwelijkse staat. Daarbij werd uiteraard ook een rammelaartje, brandewijn met candysuiker, gedronken om de koude te verdrijven en omdat het lekker smaakte. De mannen verzamelden zich in het mannencafé, namen daar een pilsje en maakten zich klaar om de bruidegom op te halen, met versierde boerenkar. Gezamenlijk trok men op naar het vrouwencafé, want de bruid en familie en alle vrouwelijke schoon moest mee naar de onechtverbintenis. In een lange stoet trok men naar de ambtenaar van de burgerlijke staat. Popelend stond die te wachten om weer een bruidspaar in de onecht te verbinden. Na het voorlezen en ondertekenen door bruidspaar en getuigen, was het zover dat men kon gaan feesten en het bruidspaar veel geluk kon wensen. De vader van de bruid moest nog wel even de bruidegom tegenroken, om de laatste kwade geesten te verdrijven, en om hem welkom te heten in de familie. Menig borreltje en glaasje werd nog genuttigd op het welzijn van het paar, tot de zon weer onderging en het paard weer naar stal moest.

Eerste boerenbruiloft in Oisterwijk