Losschieten van de bruid 2019

Voorafgaand aan de boerenbruiloft wordt op vrijdagavond 22 februari 2019 de bruid losgeschoten. Waarschijnlijk heeft u deze traditie wel eens bijgewoond. Een grote meute gezellige mensen verplaatst zich van kroeg naar kroeg nadat de knallen van het carbidschieten gehoord zijn.

Ook dit jaar hopen we weer een hele grote groep karnavalsvierders bij elkaar te brengen op deze avond en de bruid en bruidegom een geweldig voorproefje te geven.

Maar waar komt deze traditie vandaan?

Net als het tegen-roken is ook het losschieten bedoeld om kwade geesten te verdrijven. Dit gebeurt met oude melkbussen en carbid. Door in de melkbussen carbid met water te vermengen, ontstaat er een gas. In de bodem van de melkbus is een gaatje gemaakt, dat tijdens het vullen wordt dicht gehouden. Als er genoeg gas is ontstaan, wordt er een vlam voor het gaatje gehouden. Dan volgt een harde knal en schiet de deksel van de melkbus weg. Tegenwoordig wordt de deksel ook wel eens vervangen met een zak of doek, vanwege de veiligheid.

Hoe harder het bulderde, hoe beter voor het bruidspaar.

Als de bruidegom of het bruidspaar genoeg had van de knallen werden de carbid-schieters afgekocht met een glas bier, ‘kwaansel’ genoemd. Als het toekomstig bruidspaar niet op bier trakteerde, werd dat niet onopgemerkt gelaten. Bijvoorbeeld werden er voor de woning van de bruid poppen in bomen gehangen of leuzen geschreven zoals “Offer voor de man die het losschietbier van zijn toekomstige vrouw niet betalen kan” zodat iedereen wist dat er geen bier was gegeven.

Gelukkig zal dat bij ons in Döllekesgat niet voorkomen.

Na het carbid-schieten ging de hele familie en buurtgenoten samen de kroegen langs om te proosten op het toekomstige huwelijk van het paar. Een afscheid van het vrijgezellenleven.